fbpx

Mis on kurkum?

Kurkum, ehk harilik kollajuur (Curcuma Longa) on mitmeaastane õistaim ingveriliste (Zingiberaceae) sugukonnast. Kurkum levib peamiselt India poolsaarel ja Kagu-Aasias. Õitsemiseks vajab kurkum piisavas koguses aastaseid sademeid ja temperatuuri vahemikus 20-30°C. Kasvab ta kuni 1m kõrguseks. Lehed paigutuvad kurkumi taimel vahelduvalt kahes reas. Lehe pikkus jääb tavaliselt 70-120cm vahele. Teadaolevalt on kurkumi liike Indias umbes 45, Tais 30-40. Ka teistes troopilistes Aasia riikides on arvukalt metsiku kurkumi liike.

Kurkum on kasutusel olnud tuhandeid aastaid ja omab suurt rolli Ajurveeda, Siddha ja Hiina traditsioonilises meditsiinis. Algselt kasutati teda värvina, kuid hiljem väga laialdaselt ka rahvameditsiinis. Loe rohkem kurkumi kasulikkuse kohta.

Kurkumi juuri ehk risoome kasutatakse peamiselt värskelt või jahvatatuna. Jahvatamiseks tuleb risoom esmalt vees keeta ja seejärel kuivatada. Saadud oranzikas-kollakat pulbrit kasutatakse toitudele värvi ja maitse andmiseks. Maitselt on kurkumi pulber soe, mõrkjas ja musta pipraga sarnane. Aroom on maine ja sinepilaadne. Kurkumi pulber sisaldab umbes 60-70% süsivesikuid, 6-13% vett, 5-10% rasva, 3-7% dieetmineraale, 3-7% eeterlikke õlisid, 2-7% kiudaineid ja 1-7% kurkuminoide. Kurkuminoididest kõige tuntum on kurkumiin, mis annab kurkumile kollakas-oranzi värvuse. Mida suurem on kurkumiini sisaldus, seda tumedam on kurkumi juur. Kurkumiini biosaadavus on aga väga madal.

Kurkumiini imendumisest

Vähesed loodustooted on näidanud sellist kaitsva ja terapeutilise toime ulatust, nagu kurkum ja selle peamised bioaktiivsed komponendid: kurkumiin, demetoksükurkumiin ja bidemetoksükurkumiin. Selle potentsiaali realiseerimist on märkimisväärselt piiranud kehv imendumine soolestikus, ainevahetuse kiirenemine ja piiratud biosaadavus. Selle kitsaskoha ületamiseks püüdsid toidulisandite väljatöötajad kasutada mitmesuguseid lähenemisviise imendumise ja bioaktiivsuse suurendamiseks. Kurkumiini biosaadavust saab suurendada segades seda musta pipraga. Must pipar sisaldab piperiini, mis tõstab paljude toidulisandite biosaadavust läbi suurenenud imendumise. Kurkumiini imendumine suureneb  väidetavalt kuni 2000% kui kasutada koos piperiiniga. Siiski jääb ebaselgeks, kuidas erinevad pakutavad kurkumitooted on üksteisega võrreldavad tarbimise määra või tõhususe osas, ja see ebamäärasus jätab arstidele ja toitumisspetsialistidele puudulikud andmed, et anda soovitusi huvitatud patsientidele ja tarbijatele.

 

 

OSTUKORV
There are no products in the cart!